maanantai 17. huhtikuuta 2017

SKAM William - Perhe on pahin II


Williamille Noora sanoo tauon olevan edelleen voimassa. Perjantaina hän vain soitti Williamille
vahingossa. Kyllä, kuusi kertaa.  

Noora kysyy Nikolailta illan tapahtumista, ja saa lopulta rauhoittelevan viestin Don’t worry. Bare en
fest. Nyt Noora uskaltaa lähestyä Williamia, joka on pelästynyt pahanpäiväisesti Nooran taukoa – ja ymmärtää, että on aika olla avoin. Vaikkei tiedäkään kuinka ajankohtainen ja samalla auttamattoman myöhässä tämä tietoisku on. Hänellä on myös kiire. Abikaverit kiroilevat kemianluokan oven takana. 


They say help is near, but no one here can feel our fear
It's a minefield, us, it'll never disapear, oh
Susanne Sundfør: "Kamikaze"


Hän menee siis suoraan asiaan Jeg vet at jeg ikke skulle knust den flasken, mutta Chris ja pojat ovat niin tärkeitä, For jeg har egentlig ikke noen familie, engangVitivalkoinen Noora henkäisee Ikke? Ja William selittää kärsivällisesti. Isä on työnarkomaani, äiti keskittyy valkkariin ja valiumiin. Broren min er bare helt totalt psykopat. Noora takeltelee Psyko psykopat? ja William lieventää heti kuuliaisesti Han er bare jævlig manipulerende. Nikolai ei kestä, että muilla on jotain, mitä hänellä ei ole. Det er bare sånn han er. Jos hän saisi tietää Williamin tunteista Nooraa kohtaan, yrittäisi hän føkke det oppWilliam har tatt mye dritt fra Nikko. Mutta ei tätä. Ei enää. Hvis han hadde prøvet å føkke det opp mellom oss to – da ville jeg drept ham. On vaikea sanoa, onko tappaminen kielikuva vai konkreettinen suunnitelma. Varsinkin Nooralle, joka on nyt omin silmin nähnyt, että William todella pystyisi siihen. Ilman Nikolaita William elämä olisikin paljon helpompaa. Näin ei voi jatkua. Williamin on pakko riuhtaista itsensä irti veljen vallallasta. Anteeksiannosta on turha unelmoida. Tukholmakin on selvästi liian lähellä. Voisipa Nikolain lähettää uudisasukkaaksi Marssiin... Jeg må være sammen med deg anelee William, ja ihmettelee Nooran surusilmiä. Noora ei voi kertoa, että William pahin pelko on täyttä totta. Sitten Chris puolestaan ei enää voi odottaa. Faen, William! Noora ei ehdi edes ulos luokkahuoneesta, kun Nikolai lähettää uuden viestin. Hänellä on alastonkuva Noorasta. Kåt som en liten hore. Viimeistään nyt Noora tietää kumpaa veljeä hän uskoo.


William rellestää abi-rellestyksiään, ja luulee Nooran potevan flunssaa. Vain Nooran kämppis Eskild
näkee mitä on tapahtumassa. Du vet, at du må ikke klare alt i verlden alene? Hän antaa Nooralle kaksi päivää aikaa nuolla haavojaan. Sitten hän kutsuu Williamin. Hiirenharmaa Noora seisoo jäykkänä kuin tikku Williamin edessä. Olen kipeä! Mene juhlimaan kavereitten kanssa! Pitää kirjoittaa tämä artikkeli! Williamia eivät tekosyyt kiinnosta. Eikö Noora halua olla Williamin kanssa? Så må du faen meg ha guts til å si det! Siitähän ei ole kyse. Nyt Noora myöntää sen kevyesti. Noora ei pysty kirjoittamaan, koska ei voi nukkua. Eikä hengittää. Sydän hakkaa. Tuntuu kuin hän olisi kuolemassa. Du kommer ikke til å dø. Jeg lover. Du har bare angst. Paniikkikohtaus on Williamille tuttu juttu. Ketä hän onkaan aikaisemmin hoitanut? Siskoa? Äitiä? Itseään? Nyt täytyy saada Noora rentoutumaan. Mutta Noorahan ei voi, koska artikkeli on edelleen kirjoitettava. Noora... Du må ikke en jævla dritt! Kun Noora on hallinnut pelkoa noudattamalla sääntöjä, on William opetellut kohtaamaan pelkonsa, säännöistä välittämättä. Nyt William nukkuttaa Nooran syliinsä, ja kirjoittaa artikkelin valmiiksi. Kestää senkin, ettei tiedä syytä Nooran paniikkiin. Eikä lue Nooran Macciin kiliseviä viestejä, vaikka hänen täytyy ymmärtää ratkaisun avaimen löytyvän sieltä. William uskaltaa odottaa kunnes Noora on valmis. Hän tietää, kuinka vaarallisia salaisuutet voivat olla.

I thread him on inside of mine
and we are one
Rockettothesky: "Grizzly man" 

Aamulla William kysyy, miltä Noorasta nyt tuntuu. Noora on verdens jævligste menneske. Ja William
antaa Nooran olla niin inhottava kuin nyt on tarpeen. Senkin hän ymmärtää. Pukee juhlamekkoon, ja vie ystävien luo viettämään kansallispäivää. Koska kotona makaaminen ei ainakaan auta. 

Autossa vaihdetaan rakkauden tunnustukset. Noora sujahtaa hilpeiden ystäviensä joukkoon, William suuntaa abirientoihinsa. Päivän lehdessä komeilevat Williamin Nooran puolesta ja Nooralle kirjoittamat sanat Ihmiset tarvitsevat ihmisiä. Nyt Noora avaa suunsa ja kertoo raiskausepäilystä. Tytöt tarttuvat toimeen, ja saavat Nooran revittyä itsesyytöksistä takaisin tähän maailmaan. Vaikkei fyysisiä todisteita enää ole, pystyy päivystyksen lääkäri auttamaan Nooraa. 
Nikolai on lopulta rikonut montaa lainkohtaa, alkaen lapsipornosta. Onhan hän aikuinen ja 4 vuotta nuorempi Noora alaikäinen. Noora tekee rikosilmoituksen, varmasti itsensä takia, mutta myös ettei William ottaisi vastuulleen veljensä rankaisemista.

Nyt Nikolai tekee sen mitä Nikolait kautta aikojen ovat osanneet. Hän kostaa. Nooralle tietenkin,
mutta ennen kaikkea Williamille. Pikkuveli on taas kerran saanut kokea rakkauden. Sitä Nikolai ei voi kestää. Ilkkuessaan Williamille tämän villistä ja suloisesta tyttöystävästä, Nikolai raastaa jokaista lapsuudesta asti vereslihalla ollut sopukkaa Williamin mielessä. Näin hän on rikkonut kaiken hyvän ja kauniin Williamin elämässä. Nikolaille tämä on yksi kerta muiden joukossa. Williamille kerta on viimeinen. Hän on lopettamassa lukiota, ja astumassa aikuisen saappaisiin. Enää hän ei ole sidottu kouluun tai poissaolevien vanhempien päätöksiin. Siinä missä lapsi voi vain kestää painajaisensa, on aikuinen vastuussa itsestään. Nyt vasta William voi valita, nyt vasta avata silmänsä, ja nähdä millaista elämä Nikolain kadehtimana veljenä on ollut. Se sattuu. William pyytää Nooralta Si at du ikke har ligget med broren minMutta Noorahan ei tiedä ja takeltelee Jeg veit ikkensä. William ei enää kykene odottamaan selityksiä. Hän ei pysty kohtaamaan omaa vihaansa sen enempää kuin Nooran hätää. Hän putoaa, nopeasti, maan kadotessa jalkojen alta. Sulkee tunteet pois päältä, samoin kuin puhelimen. Nooran viestin jäävät lukematta. Det var et overgrep! Jeg blækka ut! William ei voi valikoida, rakkaus menee pesuveden mukana. Kaikkein suurin ja vaarallisin on lopulta suru, sitä William ei ole vielä koskaan uskaltanut kohdata. William lähtee Lontooseen isänsä luo. Kesken kirjoitusten. Edes Chris ei saa häneen yhteyttä.

Jeg stoler bare på meg selv
Jeg har lært at ingen er der når man virkelig trenger hjelp
Får når alt kommer til alt sitter man aleine med det
Feit'n fra Kolbotn: "Noe bedre"
Nooran ei auta kuin kysyä illan tapahtumista Marilta, joka vakuuttaa heti, ettei mitään oikeasti ole tapahtunut. Nikolai ei olisi humalalta edes pystynyt seksiin. Noora nauraa helpotuksesta, ja kertoo rikosilmoituksesta. Yllättäen Mari tuhahtaakin Nikko, ass. Stakkars fyr. Hän saa selittää, kuinka pienenä pelkäsi Nikolaita, mutta nyt tämä on vain säälittävä ilkeilyineen. Mari on siis tuntenut tuntenut Magnussonin pojat lapsesta asti. Nikolain oikea isä häipyi poikansa elämästä ensimetreillä. Uusi isä ei koskaan osannut olla sen oikeampi, vaikka pienen Nikolain adoptoikin. Ja äiti, hän oli bare jævlig svak. Perheen kuopus Amalie oli Marin paras ystävä. Äiti lukitsi usein Nikolain huoneeseensa raivoamaan, ettei tämä satuttaisi siskoaan – purisi, työntäisi ikkunasta ulos. Sitten oltiin kuin ei mitään. Det var jævlig interessant å spise middag der, for å si det sånn. 11-vuotiaana Nikolai ilahduttaa sisaruksiaan viemällä nämä hurjalle ajelulle isäpuolen autolla. Kolarissa 8-vuotias Amalie kuolee. Ganske mørkt, liksom. Nyt perhe oli lopullisesti føkked. Vanhemmat jättivät elävät lapsensa pärjäämään keskenään. Poikien arkea pyörittivät au pairit.

 Rauhallista Maria on helppo uskoa. Williamin palaset loksahtavat paikoilleen. Noora on saanut kiinni punaisesta langasta. Hän ei aio antaa Williamin paeta tunteitaan Lontooseen – tai minne ikinä, aldri i ville hælvette! Nyt on aika puhua. Slutt å synes så jævla synd på deg sjæl!


Ooh; here's your chance be a man take my hand understand
I don't want no one minute man
Missy Elliot: "One minute man"
Seilatessaan Oslon ja Lontoon välillä, William käy kertomassa Nooralle kadonneesta rakkaudesta.
Kuten aikoinaan Vildelle, yrittää hän nyt tehdä eron helpoksi Nooralle vakuuttamalla, ettei ole mitään, minkä perään haikailla. Det er sånn jeg er, hän valitsee samat sanat joilla kuvaili veljeään. 


Noora ei säästele ruutia. Hän ruotii kirurgisella tarkkuudella sitä, mitä William luulee voivansasa paeta. Noora haluaa provosoida, pakottaa Williamin tuntemaan. Skal du bare gå rundt i London og være drittsekk? Aldri la noen komme inn på deg? Tro meg, det vil du ikke. Det er jævla ensomt! Ja nyt William Magnusson, kannattaa kuunnella. Sillä Nooralla jos kellä on kokemusta yksinäisyyteen pakenemisesta. Det å være en drittsekk er ikke noe man er, eller blir. Det er et valg! Det er også et valg å la Nikko ødelegge mellom oss. On Williamin vuoro pidätellä kyyneliään. Noora siirtyy rakkauteen, muistuttaa Williamin omista sanoistaan. Menneskener trenger menneskener. Viimeinen niitti on Jeg elsker deg. Og du elsker meg. Sitä William ei enää kestä. Jeg må stikke


Mutta ei hän kovin pitkälle pääse.

Believe, believe in me, believe, believe
That life can change, that you're not stuck in vain
We're not the same, we're different tonight
Tonight, so bright
Passion Pit: "Tonight, tonight"

Pariskunta on lopen uupunut viime päivien koettelemusten jälkeen. He vetäytyvät pesimään Nooran sänkyyn ja hakevat lohtua unesta ja ihosta. 
Creator of my awful mind
You cross the line this time
It's been a long time
Since the phone rang and it was you
God, don't leave me, I'll freeze
Like the last summer
Highasakite: "God, don't leave me now"

Vähitellen oksitosiini tekee tehtävänsä ja hyväilyt kiihtyvät. Mutta William ei jaksa tehdä enää yhtään virhettä. Helt serr. Jeg respekterer deg – og da må du respektere meg. Noora ymmärtää, että hänenkin on pakko selittää. Jeg hadde... sex da jeg var 13. Jälkeen päin vähän vanhempi poikaystävä osoittautui kunnon kusipääksi. Noora oireili rajusti. Suutarin lapselle ei löytynyt kotoa kenkiä. Noora jätti kaiken taakseen, ja vanhemmat varmaan halusivat vain uskoa tarmokkaan lapsensa epätavalliseen itsenäisyyteen siinä missä Noora itse. Varomalla Noora on siitä lähtien yrittänyt pitää maailmaansa kasassa. Så jeg er vel bare – redd for at – det skal skje noe sånt igjen. William silittää Nooran poskea. Ei ole suuria sanoja, ei lupauksia, joiden takuumieheksi elämästä ei ole. Sen sijaan, Williamkin uskaltaa nyt näyttää Nooralle suurimman surunsa. Jeg er jævlig lei meg - for det Nikko har gjort. Ja paljon pahaa Nikolai tosiaan on tehnyt. William sen sijaan ei ole tappanut veljeään. Hän makaa Nooran sängyssä. Ja on surullinen. Itseään William pelkää. Niin paljon hän on veljeyden nimissä niellyt. On Nooran vuoro suojella Williamia. Noora ei enää pelkää raukkamaista Nikolaita. Siitäkin hän on huolehtinut, että Nikolai saa rangaistuksensa. William saa jäädä tähän turvalliseen pesään niin pitkäksi aikaa kuin tarvitsee. Mutta kun on sen aika, lupaa Noora seisoa Williamin rinnalla, kun hän ottaa elämänsä takaisin. Pakoon William ei pääse. Hänen on katsottava painajaistaan silmiin, niin että Nikolai menettää valtansa. Du må bare face ham. Bli ferdig med det. 

Williamin tarinassa on vielä yksi akti. Williamia näyttelevä Thomas Hayes ei halunnut enää mukaan
kolmannelle tuotantokaudelle. Koska SKAM on SKAM ei William kuole onnettomuudessa tai petä 
Nooraa tyttöjen käsipallojoukkueen kanssa. William muuttaa Lontooseen tekemään uraa isänsä 
jalanjäljissä. Ja Noora lähtee mukaan. Lontoossa William ei kuitenkaan pysty vastustamaan isän 
imua, kun hän nyt voi tätä lähestyä vertaisena, isän omassa ympäristössä. Sen enempää isä kuin 
poikakaan eivät jaksa muistella aikaa, jolloin aikuinen mies kyllä saattoi jättää 9-vuotiaan
Williamin, vaikkei kukaan muukaan huolehtinut hänestä. Ja 10 vuoden kuluttua on edellee pojan 
tehtävänä tulla isän luokse. Noora ei ylläty, kun William blir et barn, liksom ja paistattetelee isän 
katseessa, imee tämän arvot. Mutta nyt Nooralla ei olekaan tilaa nuorenparin yhteisessä seikkailussa. 
Jeg kan’kke leve sånn. Aleine i London. Noora ei ole mahdollistaja. Williamin on ehkä pakko tehdä 
tämä nyt, mutta seuraukset hänen on myös kannettava. Noora palaa Osloon, laukku täynnä 
päättelemättömiä lankoja.*************************************
Nikolai syntyi keskelle jätetyn äitinsä särkynyttä sydäntä. Ehkä hän oli alusta asti ärtyisä, vaikeasti rakastettava lapsi. Äiti pakeni sydänsurua ja vauvanhoidon raskautta suin päin uuteen rakkauteen. Kohta äidin sydämen alla kasvoi jo suloinen pikkuveli William. Hän oli varmaan helppo vauva. Itki aiheesta, ja palkitsi hoitajansa tyytyväisellä hymyllä. William oli myös uuden ydinperheen liima ja rakkauden todiste. Nikolai ylimääräinen, hankala häiritsijä, kuten esikoiset aina. Isoveljen uhmaiälle aikuisilla tuskin oli aikaa, sillä kolmas lapsi oli jo tuloillaan. Kuopuksena ja ainoana tyttönä Amalie oli perheen pienin ja söpöin. Nikolai oli nyt kypsässä 3-vuoden iässä. Hänen raivonsa oli kaikennielevä, ja sille aikuiset käänsivät selkänsä. Nikolai ei saanut peilata vihaansa heissä, nähdä sitä siedettäväksi pureskeltuna. Nikolai ei voi kuin päätellä, että vanhemmatkin pelkäsivät häntä. Jos hän on vaarallisin, ei hänen tarvitse pelätä ketään. Muiden onni todella on häneltä poissa, koska siinä kasvaa epäilyksen siemen. Eikö hän olekkaan mahtavin kaikista, etuoikeutettu, onnellisin?

Vähitellen vanhempien kuherruskuukausi ja innostus kotileikkiin alkoi laantuu. Paperilla Nikolai oli saanut uuden isän, mutta kiintyminen tähän lapseen ei ota onnistuakseen. Samalla tavoin kokivat varmaan pohjimmiltaan niin äiti kuin sisaruksetkin. William ja Amalie pystyivät tukeutumaan toisiinsa. He olivat tiimi, jossa kumpikaan ei ollut kokonainen ilman toista. Lyhyen ikäeron takia he ovat kuin kaksosia. He saivat laadukkaampia varhaisen vuorovaikutuksen kokemuksia kuin Nikolai, koska olivat erilailla tervetulleita perheeseen, ja olivat muutenkin sopeutuvaisempia, mukavia lapsia. Nikolai jäi ulkopuoliseksi perheensä jokaisessa kuppikunnassa. Hän oli perheen riidankylväjä, jonka poissa ollessa muut huokasivat helpotuksesta. Eikä se jäänyt häneltä huomaamatta. William puolestaan oppi pienestä pitäen luovimaan hermostuneen äidin, pelokkaan siskon ja väkivaltaisen veljen välillä. Isä uskotteli työnteon riittävän hänen osuudekseen perheen ylläpidossa.

Auto-onnettomuus olisi voinut sattua perheessä kuin perheessä. Mutta silti. Nikolaille hurjat tempaukset olivat tapa saada ystäviä, ja samalla tavalla hän kalastaa sisarustensa huomiota. Eikä Nikolai lopeta, kun ihastuksen kiljahdukset muuttuivat peloksi. Silloin hän ajoi kovempaa. Rakasti saamaansa valtaa. Tietenkään hän ei tarkoittanut tappaa Amalieta. Hän olisi voinut yhtä hyvin kuolla itse. Lapsen menettäminen on aina perheelle syvä kriisi. Pojat tunsivat itse törmäyksen voiman, näkivät siskonsa menevän rikki. He tiesivät hyvin kuka autoa ajoi, kenen idea se oli, kuinka kiellettyä se oli. Heidän molemmat vanhempansa pakenivat paikalta surua, vihaa, syyllisyyttä. Koska he voivat. Pojat eivät voi. Kulissit liimattiin pystyyn. Materiaalisista tarpeista huolehdittiin, koulu sujui. Kumpikin oli jo kauan sitten oppinut sulkemaan sisimpänsä. Ulkopuoliset aikuiset eivät osanneet tarttua mihinkään. Monen täytyi nähdä. Opettajien, naapurien, kavereitten vanhempien, vanhempien ystävien. Mari 8 v ainakin näki! Kun aikuiset yrittävät ymmärtää surevia vanhempia, he tulevat samalla mahdollistaneeksi poikien heitteillejätön. Näissä kortteleissa ei ole tapana tehdä lastensuojeluilmoituksia.

Sen lisäksi, että pojat menettivät vanhempansa, jättivät aikuiset 9-vuotiaan Williamin selviämään hengenvaarallisen veljensä kanssa. Williamin ei siis auttanut kuin pitää huoli siitä, ettei tarvitse ketään. William muodosti Chrisin ja muiden poikien kanssa henkisen perheen, jossa ystävää ei jätetä. Lipevä ja häikäilemätön Nikolai sai myös seuraa, mutta koska hän ei oikeasti välitä ihmisistä, ei hänestäkään pohjimmiltaan pidetä – ei lainkaan samalla lailla kuin Williamista. Ja sen hän tietää.

Williamin eväät elämään on haalittu kasaan siitä, mitä nyt sattui tarjolla olemaan. Hänen on vaikea käsitellä isoja tunteita, koska hänen on aina täytynyt piilottaa niitä - tai sitten esitellä voimiaan ja taistelutahtoa.


Kaikesta huolimatta William sai sen verran, että oppi rakastamaan – toisin kuin veljensä. Siksi William voi valita.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti