maanantai 17. huhtikuuta 2017

SKAM William – Perhe on pahin I


Nuorten draamasarja SKAM on kunnostautunut ottamalla esille rankkoja teemoja. Yksi näistä on William Magnussonin henkilökuva perheväkivallan uhrina. Erikoista tapauksessa on se, että tekijä on yksi perheen lapsista. SKAMin toinen kausi kuvaa tarkkanäköisesti kuinka perheen kyvyttömyys kohdata lapsen väkivaltaisuutta rikkoo koko perheen. Ja millaista on ponnistaa kohti aikuisuutta tältä huteralta pohjalta. Perheväkivallasta puhuttaessa ajatellaan tekijän olevan mies. Jokainen tietää, että yksikin lyönti on liikaa, ja silloin on aika lähteä. Vaikkei se käytännössä toki niin helppoa olekaan. Myös vanhempien käyttämä kuritusväkivalta on yksiselitteisesti kiellettyä, sekä lain että yleisen mielipiteen mukaan. Sisarukset sen sijaan tappelevat, riitelevät ja kiusaavat minkä kerkiävät. Normaalia uhmaikää ja sisarkateutta? Rajanveto on vaikeaa. Vanhemmalle helpointa on sulkea silmänsä. Ja mitä sitten jos suostuukin näkemään? Yritykset kertoa hymistään hiljaisiksi. Kun kaikki sisarukset tappelevat. Eikä lapsestaan voi erota. Vanhemmistaan jokainen meistä itsenäistyy, olkoot välit hyvät tai huonot. Sisaruus on elämän pisin ihmissuhde. Ihminen, jonka perhe on rikkinäinen, joutuu jokaisissa kissanristiäisissä punnitsemaan sanansa. Kerronko? Halutaanko minua kuulla? Uskotaanko minua?

SKAM ei kerro siitä miten ihmisten pitäisi elää, vaan siitä miltä se tuntuu. Nyt William ei ole tuotantokauden päähenkilö, ja katsomme häntä siis ulkoa päin, Nooran silmin. Itse William pyrkii tunteensa piilottamaan, mutta se miten hän sen tekee, onkin varsin kiinnostavaa. Williamin tarina on ehkä rankka, harvoin kerrottu, mutta ei niin harvinainen kuin haluaisimme uskoa. Kuunnellaan siis mitä sanottavaa Williamilla on.


Kun tapaamme Williamin, tämä abi on koulun ihailluin player ja itsestään selvä johtohahmo poikaporukassa. 19 -vuotias William asuu yksin hulppeassa kattohuoneistossa. Kaunis, korkeahuoneinen kivitalo Oslon parhaalla Vestkantenilla. Sisällä odottaa sekoitus hotellia ja myyntiä varten stailattua modernia perheasuntoa. William täyttää aavemaisen asunnon bilekansalla. Mukana pyörii pääkaupungin kermaa, kuten Kruununprinsessa Mette Maritin poika Marius Borg Høiby. Enkä ole vielä tavannut miestä, joka ajaisi yhtä kallista autoa kuin abiturientti William. Mutta sallittakoon se hänelle. Porschen saaminen isältä on Williamin mittapuun mukaan jo tuulahdus tavallisesta perhe-elämästä. Älykäs William pärjää koulussa ja on lojaali ystävilleen, mutta arkeen kuuluu myös irtoseksi ja jengitappelut. Poikien pääsiäisloman jälkeen mökin omistaja laskuttaa 30 000 euroa tuhoista. Tv-analogiaa Gilmore Girlsin Logan Huntzbergeriin ei voi välttää.

Magnussonit tunnetaan hyvin Oslon paremmissa piireissä, eikä perheen tragedia ole mikään salaisuus, ei koulussakaan. William itse ajattelee, että hänellä menee hyvin. Elämä on hauskanpitoa varten, ja siihen hänellä on mitä parhaat mahdollisuudet. Onhan hän suosittu, rikas ja vapaa. Hän on teini-ikäinen Peppi Pitkätossu, jota mitkään säännöt eivät koske, ja joka ei ketään tarvitse. Uhri hän ei ole, eikä halua olla. Jotkut hänet lapsesta asti tunteneet ystävät näkevät pintaa syvemmälle. Muut eivät ikinä uskoisi, miten monelle mutkalle itsevarma William taipuu varoessaan veljeään. Pojathan ovat niin samanlaisiakin. Kukasta kukkaan lentäviä bilekuninkaita, samoja lauseita toistelevia hurmaavia hunsvotteja. William pitää tunteensa visusti piilossa. Niiden näyttäminen on ollut vaarallista, koska ne ovat kertoneet pohjattoman kateelliselle veljelle, miten tämä voi satuttaa Williamia. Niinpä William ei vähästä häkelly, hän on tottunut ottamaan vastaan ilkeydet ja lyönnit antamat ilmeenkään värähtää. Apua hän ei pyydä, koska ei hän sitä koskaan ole saanut. Aikuisilta varsinkaan. Tarvittaessa hän osaa käyttää niin henkistä kuin fyysistäkin voimaa.

Osloon juuri muuttanut idealistinen Noora suuttuu Williamille uuden ystävänsä Vilden puolesta. Terapeuttivanhempien kanssa kasvanut pikkuvanha Noora läksyttää Williamin koulun pihalla. Hän improvisoi varsin totuudenmukaisen analyysin, jonka William osaa vielä puoli vuotta myöhemmin toistaa lähes sanatarkasti. Äiti ei kehunut piirrustukia? Isä ei tullut kevätjuhliin? Noora näpäyttää lopuksi Slutt å gå rundt som en jævla klisjè!

Hey ya.
You don't have to love me
You don't even have to like me
You know why?
Cuz I'm a boss!
Kelis: "Bossy!"


William pitää haasteesta, Noora sanailusta. Panokset kasvavat nopeasti.Vilde on ollut jo yläasteella Williamin kanssa samassa koulussa, ja tietää kertoa, että Williamin mustan katseen takana piilee tosiaan synkkä salaisuus. Han vet hvordan det er å miste noen han er glad i! Päinvastoin kuin Noora, on Vilde valmis antamaan Williamille anteeksi aivan mitä tahansa. Han har en død lillesøster, det er drit tragisk. Sen takia William on føkkboy, joka ei uskalla kiintyä kehenkään!


William vaatii Nooralta edes yhdet treffit, ja näillä treffeillä hän kokeilee heti kepillä jäätä. Nooralle
hän haluaa näyttää itsensä. Jossain Oslomarkan metsäisillä rinteillä hän kertoo Nooralle famulastaan.
Et stort og creepy hus. Oslon komein näköala. Seinät täynnä maalauksia. Veli pelotteli Williamin 
puolikuoliaaksi. Vain sinisessä huoneessa William viihtyi. Ei sanaakaan aikuisista. Tai siitä 
pikkusiskosta. 
Mutta Noora on täynnä kiukkua. Skal ikke snakke mer om barndomshistorien min, jeg, 
perääntyy William heti. Jeg vil ikke snakke om noe! raivoaa Noora, eikä tahdo keksiä tarpeeksi 
inhottavia adjektiiveja kuvaamaan Williamia.


I never felt as beautiful, as when you told me I was beautiful 
Your words have a tendency to reach deep within 
Touching my soul, penetrating my skin
Tami Tamaki: "I never loved this hard this fast before"
Noora kieltäytyy liehittelystä sellaisella kiihkolla, että voisi kuvitella ein tarkoittavan ei. Paljon myöhemmin meille selviää, että huutaessaan Williamille, Noora oikeastaan sanoo ne sanat, jotka hän olisi halunnut sanoa ensimmäiselle poikaystävälleen. Hän suorastaan haluaa uskoa, että on nyt löytänyt vähintään yhtä kusipäisen sijaiskärsijän. Vildelle Noora yrittää olla se ystävä, jota hän itse olisi tarvinnut silloin kun poltti siipensä. Hän suojelee Vildeä niin kiihkeästi, ettei muista ajatella, onko siitä oikeastaan Vildelle enemmän hyötyä vai haittaa. William sattuu olemaan se, jonka päältä Nooran kipakat sanat valuvat kuin vesi. William osaa lukea ihmisiä, koska ilman tätä taitoa hän ei olisi ikinä pärjännyt veljensä kanssa. William huomaa senkin, ettei Noora tarkoita mahtavaa eitään sen koko komeudessa. Äännekkäiden mielipiteidensä takaa Noora ei nimittäin kerro edes uusille ystävilleen itsestään. Mutta Williamin luo Noora tulee. Kerta toisensa jälkeen. Aina on pakko pakko.

Kohta suunnilleen koko koulu juhlii Williamin kotona, ja taas Nooran on pakko pakko tulla
paikalle selvittämään, olisiko William kertonut Vildelle jotain deitistä. Asunnon koosta häkeltynyt Noora alkaa tentata Williamin perhesuhteita. Magnussonit ovat hajonneet taivaan tuuliin, vain William on jäljelle tässä talossa, jonka kerran piti olla koti. William töksäyttelee vastauksia. Isä asuu Lontoossa, äiti uuden miehen kanssa idyllisessä Snarøyassa, veli Tukholmassa. Miksei sitten William asu äitinsä kanssa? Fordi moren min er en fitte! Valitettavasti se taitaa olla ihan totta, vaikkei Noora sitäkään halua kuulla. Nyt William haluaa kertoa. Mutta sitten! Yhtä-äkkiä Noora laulaa Williamille rakkauslauluja, vitsi vitsi. 

Saying I love you
Is not the words I want to hear from you
It's not that I want you
Not to say, but if you only knew
How easy it would be to show me how you feel
Extreme: "More than words"
Ja Noora valehtelee, ettei voi mennä kotiinsa, vaan käy nukkumaan Williamin sänkyyn. Williamin kanssa, mutta kaikki vaatteet päällään. Nyt Noora kokeilee Du er den største klisjèen jeg har møtt? Ja William tietää heti, mitä leikkiä nyt leikitään. Hän toistaa helposti Nooran loput vuorosanat edelliseltä syksyltä. Jättää kuitenkin strategisesti munakarvansa mainitsematta.


Valheestaankin Noora jää kiinni, eikä voi sanoa kuin Natta-aa, Wilhelm.

Tämän illan jälkeen William ei enää epäröi, vaan uskaltaa töniä Nooraa eteenpäin. 


Let it happen, let it happen (It's gonna feel so good)
Just let it happen, let it happen
Tame Impala: "Let it happen"

Lopulta Noora myös valitsee Williamin. Vaikka se on hänestä edelleen väärin.Varovainen Noora kulkee piikit pystyssä, mutta haluaa lentää yhtä kiihkeästi kuin muutkin.  

In the night the stormy night she'll close her eyes
In the night the stormy night away she'd fly
Coldplay: "Paradise"
Lauantain ja perjantain välisenä yönä siis Noora ja William pussailevat alkukevään sateenmustilla
kaduilla. Viikonloppu kuluu, emmekä kuule rakastavaisista, ennen kuin he maanantaiaamuna heräävät Williamin sängyssä. Noora vakuuttaa edelleen jeg æ’kke noe forelska, ass. William lupaa riisua Nooran loputkin vaatteet pikapuoliin. Noora kuittaa skal ikke ha noe sex, før jeg gifter meg. William ei voi kuin kosia. Sävy on leikkisä. 


Pitkällisten neuvottelujen jälkeen William päästää Nooran hakemaan lasin vettä.Keittiössä tämä törmää rytinällä Williamin luurankokaappiin, Nikolai-veljellä on valitettavasti avaimet poikien koti-kotiin. William tietää miettimättä, että nyt on tosi kyseessä. Hän säntää keittiöön housuja ylös kiskoen, mutta vihamielisen pahan pojan naamion hän on ehtinyt pukea päälleen. Rakastuneesta hupsusta ei näy vilaustakaan. William asettuu kilveksi Nooran ja Nikolain väliin. Kieltäytyy Nikolain aamiaistarjoilusta. Hun er ikke kjæresten min. Og hun skal gå nå. Nooralle William yrittää epätoivoisesti viestiä suklaasilmillään, mutta tätä Noora ei voi ymmärtää. Nikolain kysymyksiin William vastaa drit i henne. 


Nikolai ei siis vielä saa tietää Williamin uudesta heikosta kohdasta. Nyt pitää vain lepyttää Noora. 
Se ei ole helppoa, koska nähtyään aamun perhepalaverin tämä ei vastaa Williamin puheluihin. 
Kun William lopulta pääsee selittämään, myöntää hän Nooralle olleensa drittsekk, ja kuittaa
tapahtuneen valkoisella valheella. Jeg er bare jævlig dårlig på sånne opplegg on ainakin
totta. Unnskyld! Jos hän nyt kertoisi totuuden Nooralle, ei tämä vielä osaisi siihen uskoa. William
päättää jatkossa pitää Nooran ja Nikolain erillään. Helppoa!

Sekä William että Nikolai ovat kuitenkin koulun julkkiksia, joista juorutaan antaumuksella. Ja Vilde,
joka vahingossa näki Nooran ja Williamin ensisuudelman, tekee todellakin parhaansa. Tarkoituksella hän piikittelee Nooraa Williamin tulevista valloituksista, mutta tietämättään tulee myös paljastaneeksi, että William valehteli Nikolaista. 

Noora esittää epäilyksensä suhteen tulevaisuudesta. Onhan William valehdellut jopa veljestään.
Akkurat det var piss, ja William myöntää lauhkeasti. Hän sanoo valehdelleensa suojellakseen Nooraa, ja ymmärtävänsä, ettei häneen ole helppo luottaa, kun ei hän kaikkea voi kertoa. Mutta onnistuu kuitenkin kääntämään keskustelun Nooran perheeseen, josta tämä ei olekaan hiiskunut sanaakaan. Kellekään. Se ei ole mikään kaunis tarina. Kyyneleitä nieleskelevä Noora unohtaa Williamin salaisuudet ja antaa tämän lohduttaa itseään. At de ikke elsker deg? Det er faktisk helt umulig. Ja William lupaa Jeg kommer ikke til å såre deg. Jeg sverger. Mutta miten sellaisen lupauksen voi pitää?


Noora haluaa edelleen pitää suhteen salassa, ja William haluaa pitää Nooran poissa asunnoltaan.
Pussailupaikkoja löytyy muualtakin. 
Où sont tes héros
Aux corps d'athletes
Où sont tes idoles
Air: "Sexy boy"
Näin kuluu kuukausi, kunnes pariskunta saa muuta ajateltavaa. Williamin täytyy näyttää, ettei jengin nenille hypitä. Noora ei ilahdu, kun näkee poikaystävänsa kostamassa viinipullo potentiaalisesti tappavana aseena. 

Noora haluaa tauon. Jeg får ikke til å tenke ordentlig når jeg er sammen med deg! Ja William myöntyy Okei. Litt space. 
We wanted to believe that
 Love could lift us to the skies and above
But they wouldn't
Follow
Susanne Sundfør: "Darlings"

Varsin nopeasti Noora kuitenkin saa ajatuksensa kasaan. Sitten on aika puhua Williamin kanssa.

Kun William ei vastaa puhelimeen, Noora turvautuu ovikelloon. Ja oven avaa, kukapa muu kuin
Nikolai. Nooran alakulo on käsinkosketeltavaa ja Nikolai arvaa heti, että Noora on tärkeä Williamille.
Hän iskee säälimättä. 


William er ikke så glad i å blanda venner og familie. Valheet uppoavat epävarmaan Nooraan kovin
helposti. Eihän Nikolai ole edes palannut Tukholmaan, vaikka William niin väitti. 


Det er bare det, at William er - komplisert. Ihmisiä pullolla mäiskivä William olisi hyvin voinut se,
jonka äiti lapsena lukitsi huoneeseensa, ettei hän satuttaisi muita. 


Järkyttynyt Noora ottaa Nikolain tarjoaman viinin – ja herää aamulla alasti Williamin sängyssä. 
Nikolain ja Marin kanssa. 

Noora riipii tavaransa kokoon, ja kotimatkalla hän lukee Williamin viestit. Puhelin on löytynyt,
abijuhlat Lillehammerissa ovat tylsät. Kan vi PLIIIIS være ferdige med det space greiene snart? 
Elsker deg! Noora oksentaa keskellä katua. 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti